Papatyam Forum - Tekil Mesaj gösterimi - ÇİN HALK CUMHURİYETİ
Konu Başlıkları: ÇİN HALK CUMHURİYETİ
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01 November 2012, 22:41   Mesaj No:51

umut

Papatyam Editörü
Papatyam Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:umut isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Papatyam No : 1242
Üyelik T.: 19 February 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:İSTANBUL
Yaş:61
Mesaj: 13.567
Konular:
Beğenildi:
Beğendi:
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart ÇİN HALK CUMHURİYETİ (Kunlun Dağları)

Kunlun Dağları:



Kunlun Dağları (Çince: 昆仑山脉), Çin'in batısında Asya'nın en uzun (2.700 km) dağ sistemi. Tacikistan'daki Pamir dağlık bölgesinden başlayarak, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Tibet özerk bölgeleri arasındaki sınır boyunca Çinghay yönetim bölgesinde bulunan Çin-Tibet Sıradağlarına kadar doğu yönünde uzanır. Birkaç düzineyi bulan yüksek dağ sırasını kapsar ve Tibet Platosunun kuzey kesimini Orta Asya'nın iç ovalarından ayırır.

Kunlun Dağları Xinjiang'ın güney ucundan geçen Kunlun Dağları, Taklamakan Havzası'nın güneybatı çerçevesini oluşturur. Dik kayalıklar ve yüksek dağlardan oluşan Kunlun Dağları, "Dünyanın damı"nın önemli bir parçasıdır.

Bir ucu "Dağların Atası" olarak adlandırılan Pamir Yaylası'na dayanan Kunlun Dağları'nın ortalama rakımı 6 bin metre civarındadır. Kunlun Dağları'nda rakımı 7 bin metre üzerinde çok sayıda dağ tepesi bulunurken, bunların beşinin rakımı 8 bin metrenin üzerindedir. Kunlun Dağları'nın ev sahipliği yaptığı dünyanın en yüksek ikinci tepesi olan Çogri Tepesi'nin rakımı 8 bin 611 metredir.

Dağcıların, kaşiflerin ve turistlerin gözdesi durumundaki Kunlun Dağları, aynı zamanda rengarenk kelebekler ile sayısız yabani boğa, yabani eşek, kar tavuğu ve antilobun da yurdudur.

Kunlun Dağları'ndan çıkan ve "Kuzu yağı yeşimi" olarak adlandırılan yeşim taşları, paha biçilmez değerli taşlardır.


Yapı bakımından tekörneklikten uzak olan sistem iki bölüm olarak ele alınır. Daha kısa ve dar (96 km) olan batı bölümü, dar çöküntülerle birbirinden ayrılan, oldukça sıkışık üç paralel sıradağdan oluşur. Bazı yerlerde 600 km²'lik bir genişliğe ulaşan doğu bölümünde dağ sıraları geniş vadileri çevreleyen karmaşık kollara ayrılır. Dağların deniz seviyesinden yüksekliği ortalama 5000-7000 metredir. Kunlun Dağları’nın en yüksek noktası Gonggeer Tepesi’nin deniz seviyesinden yüksekliği 7719 metredir.



TANGGULA DAĞLARI

Tanggula Dağları,Çince TANGGULA SHAN,Wade - Giles yazımında TANG - KU-LA SHAN,Çin"de ,Tibet özerk bölgesinde dağ sırasıDağların güneyindeki yüksek platoda çok sayıda büyük tuz gölü vardırDağların doğu kesimi Tibet"le Qinghai yönetim bölgesi arasındaki sınırı oluştururEn yüksek noktası Basudan Ula ( 6096 m) olan dağlardaki dorukların çoğunun yüksekliği 5700 m"yi aşarAma çevre platonun deniz düzeyinden ortalama yüksekliği 5000 m"yi bulduğundan Tanggula Dağları fazla yüksek görünmezlerBatıda oldukça yumuşak görünümlü olan dağların en engebeli ve derin yarıklarla parçalanmış kesimi,çoğu yerde sürekli karla kaplı olan doğu bölümüdür

Dağların kuzey yamaçlarının sularını Yangtze Irmağının kollarından Tongtian Irmağının (he) kaynak suları,güneydoğu yamaçlarının sularını ise Saluen Irmağının kaynağı Nu ırmağı (jiang) toplarMekong ırmağı dağların doğu ucundan doğar,Tibet"in başkenti Lhasa"yla ülkenin güney kesimini Qaidam Havzasına ve Sinkiang yönetim bölgesine bağlayan ana karayolu dağlardaki Tanggula Geçidinden geçerYapılan araştırmalar dağlarda demir cevheri,antrasit,grafit ve asbest yatakları olduğunu ortaya koymuştur


Qin Ling Dağları:

Batıda, Gan Su eyaletinin doğusundan doğuda Henan eyaletinin batısına uzanır. Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 2000-3000 metredir. En yüksek noktası Taibai Dağı deniz seviyesinden 3767 metre yüksektir. Qin Ling Dağları, kuzey ve güney Çin arasındaki önemli bir coğrafi çizgidir.





__________________
*********ASLA BİRİLERİNİN UMUDUNU KIRMA BELKİDE SAHİP OLDUĞU TEK ŞEY "O" DUR **********
KALEGÜNEY
Alıntı ile Cevapla