Konu: Güneş Tutulacak Hayat 4 Dakika Duracak...  (Okunma sayısı 973 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı anafor

• Administrator
  • Uzman Üye
    • http://anafor72.sitemynet.com
« : 29 Mart 2006, 10:14:06 »

Güneş Tutulacak Hayat 4 Dakika Duracak

Cahit AKYOL

Bugün gerçekleşecek olan 4 dakikalık "Tam Güneş Tutulması"nın en iyi izleneceği ülkelerden biri Türkiye. Tutulmanın gözleneceği diğer ülkelere göre mevsim, ulaşım, konaklama gibi birçok avantaja sahip olması nedeniyle, ülkemize çok sayıda turist geldi. Turizmciler, bunu Türkiye'nin yakaladığı eşsiz bir fırsat olarak yorumladı ve çok daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

NASA tarafından yayımlanan bültenlerde, bugün  gerçekleşecek "Tam Güneş Tutulması"nın dünyada en iyi Türkiye'den izleneceği belirtildi. Uzmanlar, güneş tutulmasının Mısır'da da izlenebileceğini, ancak o tarihte fırtına beklenmesinden dolayı dünyadaki bütün gözlerin Türkiye'ye çevrildiğini söylediler.

Saat 13.54'te başlaycak olan tutulma, Antalya, Konya, Aksaray, Nevşehir, Karaman, Kayseri, Kırşehir, Yozgat, Sivas, Tokat, Amasya, Ordu ve Giresun'dan geçen yaklaşık 190 kilometrelik bir hat boyunca gözlenebilecek.

TELESKOPLU TURİSTLER

Dünyada güneş tutulması Brezilya'nın doğusunda güneşin doğuşuyla başlayacak. Atlas Okyanusu boyunca ilerleyecek olan tutulma, Gana'dan Afrika kıtasına çıkacak, Nijerya ve Libya boyunca Büyük Sahra üzerinden geçerek Akdeniz'e girecek. Saatte 3 bin 250 kilometre hızla Ordu'ya kadar 165 kilometre genişliğindeki hat üzerinden geçip Karadeniz'e geçecek olan tutulma, Hazar Denizi'nden Kazakistana'a, oradan da Moğalistan'a ulaşıp gün batımında sona erecek.

Tutulma için başta Japonya, Malezya ve Güney Kore olmak üzere pek çok ülkeden Türkiye 'ye çok sayıda turist geldi. Uygun yerlere teleskoplar yerleştirildi, belediyeler izleme alanları oluşturdu.

TÜBİTAK'ın Özel Sitesi

Türkiye'den de gözlenebilecek bir sonraki tam güneş tutulması 2060 yılında meydana gelecek. 20 'inci yüzyılın son güneş tutulması da Türkiye'den 11 Ağustos 1999 günü izlenmişti. Güneş tutulmaları ile ilgili olarak detaylı bilgi için: http://www.eclipse2006.boun.edu.tr veya http://www.tug.tubitak.gov.tr sitesine başvurulabilir.

TUTULMA NASIL OLUR

Ay, Güneş'ten yaklaşık 400 kere daha küçük, fakat bize Güneş'ten 400 kere daha yakın olduğu için, gökyüzünde ikisi de aynı büyüklükte gözükür. Güneş tutulması, Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesi ile meydana gelir. Tutulmanın olabilmesi için, Ay'ın "yeniay" safhasında olması gerekir. Diğer bir deyişle Güneş, Ay ve Dünya aynı doğrultuda olmalıdır.

Tam, halkalı ve parçalı olmak üzere üç tip güneş tutulması var. Eğer tutulma anında Ay, Dünya'ya yeteri kadar yakınsa, görünen çapı Güneş'in görünen çapından büyük olur, Güneş diskinin tamamı örtülür ve "tam tutulma" meydana gelir. Aksi takdirde Güneş diskinin tamamı örtülmez, diskin sadece iç kısmı örtülür ve bir halkalı tutulma oluşur. Bazen de Ay ve Güneş'in konumları öyledir ki, Ay, Güneş diskinin ancak bir kısmını örter. Bu durumda da "parçalı tutulma" meydana gelir. Tam Güneş tutulması diğer tutulma türlerine göre çok daha önemli. Çünkü tam tutulmada Güneş'in tamamı Ay tarafından birkaç dakika için örtüldüğünden, bu sırada yapılacak gözlemlerden yıldızımızın dış atmosfer tabakaları hakkında önemli bilgiler elde edilir.

NERDE HANGİ SAATTE

Aksaray : 12:44 - 14:00

Antalya : 12:37 - 13:54

Giresun : 12:54 - 14:09

Karaman : 12:41 - 13:59

Kayseri : 12:47 - 14:03

Kırşehir : 12:45 - 14:01

Konya : 12:41 - 13:57

Nevşehir : 12:46 - 14:02

Ordu : 12:53-14:08

Tokat : 12:51 - 14:05

Yozgat : 12:47 - 14:03

NASA, Side'den canlı yayın yapacak.

ANTALYA : NASA bilim adamları, Side Antik Tiyatro'dan naklen yayın yapacak. Antalya'da güneş tutulması için Cumhuriyet Meydanı, Konyaaltı ve Lara Beach Park olmak üzere üç noktada izleme merkezleri oluşturuldu. Merkezlerde, gözlük ve özel tutulma rozetleri dağıtılacak.

YOZGAT : Tutulma, arkeolojik kazıların yapıldığı 1500 rakımlı Kerkenes Dağı'ndan izlenecek. Milattan önce 585 yılında Yozgat'ın Sorgun ilçesi Şahmuratlı köyü yakınında bulunan Kerkenes Dağı'nda Medler ve Lidyalılar arasındaki savaş, meydana gelen güneş tutulması yüzünden sona ermişti.

AKSARAY : Güneş tutulması, Hasandağı, Ihlara Vadisi ve Kılıçaslan Tepesi'nde izlenecek. Çeşitli tkinliklerin düzenleneceği tutulmada turist ve vatandaşlara tutulma gözlüğü dağıtacak.

ORDU : Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü güneş tutulması nedeniyle bir etkinlik düzenledi.

KAPADOKYA : Kırşehir ve nevşehir, tutulmanın en iyi izlenceği illerden ikisi. Başta ABD olmak üzere Japonya, Güney Kore, İtalya, İspanya ve Almanya'dan bölgeye turistler geldi.

KONYA : Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, düzenleyceği etkinlikler kapsamında, bugün 12.30-15.30 arasında Mevlana Müzesi bahçesinde tutulma izlenecek.

Özgür ONAR

Herkes "İlk" Olmak İster, "İlk Aşk", "İlk Öpücük". Oysa "İlk" Geçicidir. Sahip Olduğunuz Hangi "İlk" Hala Sizin, Yada Sizinle Hiç Düşündünüz Mü? Oysa Kimsenin Beğenmediği "Son" Durum Biraz Farklıdır. Heyecandan Avuçlarınızın Terleyerek Tuttuğu "İlk" Elle Değil, Güvenerek Sımsıkı Tuttuğunuz "Son" Elle Girersiniz Mezara! Durup Tekrar Düşündüğünüzde" İlk" Olup Yok Olmak Mı İstersiniz? "Son" Olup Sonsuz Olmak Mı İstersiniz?.

Çevrimdışı ayeser

• Uzman Üye
« Yanıtla #1 : 29 Mart 2006, 10:40:14 »
GÜNEŞ TUTULMASI  (29.03.2006 13:54-14:09)

29 MART  Çarşamba yani musibetlerin en çok indiği SAFER ayının son çarşambasında güneş tutulması gerçekleşecektir.

Muğire b. Şu'be (r.a.) şöyle anlatır:

Resulüllah (a.s.) zamanında (Peygamber'in oğlu) İbrahim vefat ettiği gün Güneş tutuldu. (Halk, Güneş İbrahim'in ölümünden dolayı tutuldu, dediler). Bunun üzerine Hz. Peygamber (a.s.): "Güneş ve Ay, Allah'ın alâmetlerinden iki alamettir. Bunlar hiç bir kimsenin ne ölümü ve ne de doğumundan dolayı tutulmazlar. Bunların tutulduklarını gördüğünüzde hemen Allah'a dua ediniz ve bu durum ortadan kalkıncaya kadar namaz kılınız" buyurmuştur.

Sahih-i Müslim'deki hadis numarası [Sadece Arapça]: 152

Ebu Musa (r.a.) şöyle anlatır:

Hz. Peygamber (a.s.) zamanında Güneş tutuldu. Bunun üzerine Peygamber, bunun Kıyamet alâmeti olmasından korkarak telaşla kalktı ve Mescide geldi. O zamana kadar hiçbir namazda görmediğim en uzun kıyam, rüku ve secdelerle namaz kıldırdı. Sonra şöyle buyurdu: "Yüce Allah'ın gösterdiği bu alâmetler hiç kimsenin ne ölümünden, ne de doğumundan dolayıdır. Ancak Yüce Allah bu alâmetlerle kullarını uyarır. Siz bunları gördüğünüzde hemen Allah'ı zikre,O'na yalvarmaya ve O'ndan bağışlanma dilemeye koyulun."

Sahih-i Müslim'deki hadis numarası [Sadece Arapça]: 1518

Güneş tutulmasını gördüğünüzde tutulmasından bitmesine kadar geçen arada namaz kılınır, yüksek sesle tekbir getirilir ve çokça dua edilmelidir. Namaz 2 rekat olarak kılınır fakat namaz uzun tutulur. Peygamber efendimiz ( S.A.V.) ruküyü, secdeyi uzun tutardı.

Küsûf namazının cemaatle edâ edileceği hususunda alimlerin ortak görüşü vardır. Küsûf Namazı sünnettir ve iki rek'attır. Her iki rek'atinde de; diğer namazlarda olduğu gibi, bir rükû, iki secde vardır. Küsûf Namaz'ını kılan kimse; dilediği sûreyi okuyabilir.

Niyeti ise; NİYET ETTİM ALLAHIM SENİN RIZAN İÇİN KÜSUF NAMAZINI KILMAYA şeklinde edilebilir..  ALLAH KABUL ETSİN..

Çevrimdışı sahika

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #2 : 29 Mart 2006, 13:10:58 »
NASA tarafından en iyi Türkiye'de gözleneceği belirtilen ve tutulma hattındaki illerde gün ortasında alacakaranlığı yaşatacak yarınki tam güneş tutulması için geri sayım başladı.
Yüzyılın ilk güneş tutulması, Antalya, Karaman, Konya, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Yozgat, Sivas, Tokat, Amasya, Ordu ve Giresun'dan tam, diğer illerde de değişen örtülme oranlarına sahip parçalı tutulma olarak gözlenecek.
Türkiye'de ancak 54 yıl sonra 30 Nisan 2060 yılında yeniden görülecek tam tutulma, bu özelliğiyle gökyüzü meraklılarının heyecanını arttırdı.
Bugün gerçekleşecek ve yaklaşık 4 dakika sürecek tam güneş tutulması, Brezilya'nın doğu kıyısında güneşin doğuşu ile başlayacak ve Atlas Okyanusu boyunca ilerleyecek. Gana'dan, Afrika kıt'asına çıkan tutulma gölgesi Nijerya ve Libya boyunca Sahra Çölü'nü geçerek Akdeniz'e ulaşacak.
Antalya kıyısından (Manavgat'tan) saat 13.56'da Türkiye'ye girecek tutulma, saat 14.05'de Kayseri ve Yozgat'a ulaşacak. Tutulma gölgesi 14.10'da Ordu'dan Türkiye'yi terk edecek.

TARİFİ İMKANSIZ KARANLIK
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden Tuncay Özışık, yarın ''tarifi imkansız bir karanlık yaşanacağını'' söyledi.

Acı bir itiraftım, en çok kendimi yaktım;
Şemsiyeler altında yağmura direnirken ruhum,
ardımdan geçip giden her şeye sessiz kaldım.

Çevrimdışı sahika

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #3 : 29 Mart 2006, 13:41:41 »
Şu anda güneş tutulmasının yarısını gördüm müthiş bir manzara YA RESULALLAH..........

Çevrimdışı anafor

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #4 : 29 Mart 2006, 13:43:07 »
evetttttttttttt bende izledim biraz yarım hilal şeklinde müthişşş güzel  :lol:

Herkes "İlk" Olmak İster, "İlk Aşk", "İlk Öpücük". Oysa "İlk" Geçicidir. Sahip Olduğunuz Hangi "İlk" Hala Sizin, Yada Sizinle Hiç Düşündünüz Mü? Oysa Kimsenin Beğenmediği "Son" Durum Biraz Farklıdır. Heyecandan Avuçlarınızın Terleyerek Tuttuğu "İlk" Elle Değil, Güvenerek Sımsıkı Tuttuğunuz "Son" Elle Girersiniz Mezara! Durup Tekrar Düşündüğünüzde" İlk" Olup Yok Olmak Mı İstersiniz? "Son" Olup Sonsuz Olmak Mı İstersiniz?.

Çevrimdışı sahika

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #5 : 29 Mart 2006, 13:57:38 »
www.milliyet.com.tr.den canlı canlı seyredin

Çevrimdışı anafor

• Administrator
  • Uzman Üye
« Yanıtla #6 : 29 Mart 2006, 14:48:45 »

Çevrimdışı nihale

• Uzman Üye
« Yanıtla #7 : 29 Mart 2006, 14:50:27 »
Küsuf namazımı da kıldım Allah kabul etsin....Müthiş bir olay yaaa..Allahım ne büyüksün sen.... :)

Çevrimdışı solar

• Deneyimli Üye
    • http://www.ademokul.com
« Yanıtla #8 : 30 Mart 2006, 09:50:15 »
Selamlar arkadaşlar   ben   şu  an antaltadayım  ve  güneş  tutulmasını    tam  izledim    ve   harika  bişe    oldu    , birde   bolca  fotoraf  çektim     onlarıda   siteye  koyacam  tutulma  resimleri  ve   manzara  resimleri   deniz   daha  ne diyim       ama   güneş tutulması  muhteşem  di    bu  arada  biraz     uzak kaldım    hala  internetim olmadı  biraz daha  ayrı  kalacam  siz  değerli  doslardan      saygılarla     solar
ostlar sağolsun.